Κωνσταντίνος Ζέρβας
Κωνσταντίνος Ζέρβας | |
---|---|
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας το 2019 | |
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης | |
Περίοδος 1 Σεπτεμβρίου 2019 – 31 Δεκεμβρίου 2023 | |
Προκάτοχος | Γιάννης Μπουτάρης |
Διάδοχος | Στέλιος Αγγελούδης |
Προσωπικά στοιχεία | |
Γέννηση | 10 Μαΐου 1964Θεσσαλονίκη | ,
Εθνότητα | Έλληνας |
Υπηκοότητα | Ελλάδα |
Πολιτικό κόμμα | Νέα Δημοκρατία |
Σπουδές | Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης |
Επάγγελμα | Πολιτικός μηχανικός |
Ιστοσελίδα | www.kzervas.gr |
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας (Θεσσαλονίκη, 10 Μαΐου 1964) είναι Έλληνας πολιτικός μηχανικός και πολιτικός, ο οποίος υπηρέτησε ως ο 61ός δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το 2019 μέχρι το 2023.
Βιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Γεννήθηκε το 1964 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του, Βασίλης Ζέρβας, ήταν πολιτικός μηχανικός και ένας από τους δημιουργούς του ποδοσφαιρικού σταδίου της Τούμπας και η μητέρα του, Λιλίκα Ωρολογά, ήταν φιλόλογος. Η πλευρά της μητέρας του έλκει την καταγωγή της από το Μοναστήρι, ενώ ο προπάππους του, Πέτρος Ωρολογάς, κοσμηματοπώλης - γεμολόγος, ήταν μακεδονομάχος από το Μοναστήρι και πέθανε στον Μακεδονικό Αγώνα. Αδερφή της μητέρας του και θεία του ήταν η Αλίκη Τέλλογλου, η οποία μαζί με τον σύζυγο της Νέστορα, ίδρυσαν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών το 1972. Ο πατέρας του είχε συγγένεια με τον Ναπολέοντα Ζέρβα.
Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στις ΗΠΑ.
Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας το 1990, ο Ζέρβας ζει και εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη.
Πολιτική
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις δημοτικές εκλογές 2010 εξελέγη στο Δημοτικό Συμβουλίο με την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη και ανέλαβε, τον Ιανουάριο 2011, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων. Ήταν υπεύθυνος για μια σειρά περιβαλλοντικών έργων, όπως η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης – 2014, η ίδρυση του «Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων»[1], η διοργάνωση του «Green Party» και άλλα.
Αργότερα, τον Ιανουάριο 2013, ανέλαβε καθήκοντα αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής, προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης και μόνιμου αναπληρωτή του δημάρχου Θεσσαλονίκης.
Στις δημοτικές εκλογές του 2014 επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Μπουτάρη. Τον Σεπτέμβριο 2014 ανέλαβε Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού, αλλά τον Φεβρουάριο 2015, ύστερα από διαφωνία με τον δήμαρχο, παραιτήθηκε από το αξίωμα του αντιδημάρχου.[2]
Από τον Αύγουστο 2011 ως τον Δεκέμβριο 2014 ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.[3]
Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας στη 19η μη εκλόγιμη θέση (οι εκλογές εκείνες διεξήχθησαν με λίστα).
Το 2017 αποχώρησε από την παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη»[4] και παρέμεινε ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Στις 2 Ιουνίου 2019 εξελέγη δήμαρχος Θεσσαλονίκης κερδίζοντας τον Νίκο Ταχιάο στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχασε στον δεύτερο γύρο από τον αντίπαλό του Στέλιο Αγγελούδη.[5]
Κριτική
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Δέχτηκε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση στη Θεσσαλονίκη λόγω της αύξησης του COVID-19 στη Θεσσαλονίκη και για τη μη δημιουργία νέων έργων στη Θεσσαλονίκη. Έχει επίσης δεχτεί κριτική για ένα κακό δημοτικό σχολείο στη Θεσσαλονίκη. Έχει επικριθεί επίσης για το γεγονός ότι επί της διοίκησης του δεν εφαρμόστηκε η ευρωπαϊκή οδηγία για ανοικτές δημοσιές κρήνες παροχής ποσίμου νερού στους κάτοικους της πόλης,[6] και όταν ετέθη ως θέμα στο διοικητικό συμβούλιο έπειτα από κινητοποίηση φορέων της Κοινωνίας των Πολίτων[7] τότε καταψηφίστηκε από την παράταξη του και τον ίδιο.[8][9]
Παράλληλα κριτική δέχθηκε και για την μαζική κοπή δέντρων στα πάρκα και στους δρόμους της πόλης με πρόσχημα την ασφάλεια των κάτοικων και το ότι πολλά από τα δέντρα ήταν άρρωστα και χρήζανε κοπής, πράγμα που έφερε ενάντιων του την πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας και περιβαλλοντικών οργανώσεων που θεωρούσαν την απόφαση αυτή αντιεπιστημονική και παράλογη.[10][11] Αυτό οδήγησε τον Μάρτιο του 2023 πολίτες να συλληφθούν από την αστυνομία επειδή κάνανε ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από δέντρα στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς.[12][13]
Κριτική δέχθηκε επίσης για το έργο της δημοτικής του διοίκησης λόγω της ακύρωσης δρομολογημένων έργων της προηγουμένης διοίκησης Μπουτάρη όπως η ανάπλαση της πλατείας Ελευθέριας σε πάρκο μνήμης[14] και πεζοδρόμηση της πλατείας Αγίας Σοφίας.[15][16]
Άλλο γεγονός στο οποίο δέχθηκε αρνητικό σχολιασμό από μερίδα του τύπου και την αρχαιολογική κοινότητα[17][18][19] ήταν η απόφαση του να παρατείνει κατά έναν χρόνο την λειτουργία του μετρό της Θεσσαλονίκης με επιχείρημα την ταυτόχρονη ολοκλήρωση όλου του έργου του μετρό, πράγμα που σήμαινε ότι ο σταθμός Βενιζέλου δεν θα είχε την προβλεπόμενη παράταση χρονοδιαγράμματος λειτουργίας για να γίνουν τα αρχαιολογικά έργα.[20][21] Αυτό οδήγησε στην απόσπαση των αρχαίων και μετέπειτα επανατοποθέτηση τους ξανά στο ίδιο σημείο,[22][23][24] μια απόφαση που δυσαρέστησε την αρχαιολογική κοινότητα και τους κάτοικους της Θεσσαλονίκης ως μιας ανούσιας απόφασης που θα καθυστερούσε το μετρό και θα προκαλούσε αρχαιολογική βλάβη στα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονταν στον σταθμό.[25][26][27]
Σε γενικές γραμμές η διοίκηση του Ζερβά έχει δεχθεί κριτική για κακή οικονομική διαχείριση με αποτέλεσμα τα ταμεία του Δήμου μέχρι το τέλος της θητείας του να έχουν αρνητικό ισολογισμό δεκάδων εκατομμύριων ευρώ,[28][29] για επικοινωνιακό χάσμα της διοίκησης του με τις οργάνωσεις της ΚτΠ,[30] για προβληματική διαχείριση στην καθαριότητα της πόλης[31][32] και για το γεγονός ότι επί των ημέρων του δεν έγινε η κατασκευή κάποιου μεγάλου έργου στην πόλη.[33] Όλα αυτά οδήγησαν στην εκλογική ήττα του με μεγάλο ποσοστό από τον Στέλιο Αγγελούδη στις δημοτικές εκλογές το 2023.[34][35]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Κεραμιτζόγλου, Γιώργος (11 Δεκεμβρίου 2012). «Το πρώτο δίκτυο ελληνικών πράσινων πόλεων». www.skai.gr.[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ Τασιούλας, Τάσος (18 Φεβρουαρίου 2015). «Παραιτείται ο Ζέρβας από αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης». www.voria.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2016.
- ↑ Ρηγόπουλος, Δημήτρης (6 Νοεμβρίου 2014). «Η επένδυση της ΚΟΘ στο δυναμικό και σύγχρονο ντιζάιν». www.kathimerini.gr.
- ↑ Καρυπίδου, Αναστασία (27 Νοεμβρίου 2017). «Αποχωρεί από την "Πρωτοβουλία" ο Κ. Ζέρβας». www.amna.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2018.
- ↑ «Καθαρή νίκη Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη - Η πανηγυρική δήλωση του νέου δημάρχου - 'Σεβαστή η κρίση των πολιτών', είπε ο Ζέρβας». The TOC. 15 Οκτωβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2023.
- ↑ «Νόμος 4736/2020 Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και λοιπές διατάξεις. , κωδικοποιημένος με τον 4964/2022».
- ↑ Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης - Pervolarides of Thessaloniki (17 Ιουλίου 2022). «Επίσημο κείμενο από τους φορείς της Κοινωνίας των Πολίτων που υπέγραψαν».
- ↑ «Κ. Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη είναι πλέον παγκόσμιος προορισμός – Θέλουμε τουρισμό 12 μηνών».
- ↑ «Οι δημόσιες βρύσες, το νερό της Θεσσαλονίκης και η εγκληματικότητα».
- ↑ «Γιατί κόβουν τα δέντρα της Θεσσαλονίκης; Είναι όντως απαραίτητο;».
- ↑ «Διαμαρτυρία για την κοπή δέντρων στην ανατολική Θεσσαλονίκη».
- ↑ «Κόβουν 41 δέντρα στο πάρκο της Ρωμαικής Αγοράς – Αντιδράσεις πολιτών».
- ↑ [Θεσσαλονίκη: Οικολόγοι διαμαρτύρονται για την κοπή δέντρων στη Ρωμαϊκή Αγορά -14 προσαγωγές [εικόνες-βίντεο] «https://www.iefimerida.gr/ellada/thessaloniki-diamartyries-gia-kopi-dentron»] Check
|url=
value (βοήθεια). Εξωτερικός σύνδεσμος στο|title=
(βοήθεια) - ↑ «Τα σχέδια της διοίκησης Ζέρβα για την πλατεία Ελευθερίας».
- ↑ «Θεσσαλονίκη: Πεζοδρομείται η Αγία Σοφία κάτω από την Τσιμισκή - Υπεγράφη η σύμβαση».
- ↑ «Ζέρβας: Όχι στην επέκταση πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας ερήμην της νέας διοίκησης».
- ↑ «Τα αρχαία της Βενιζέλου με απλά λόγια: 10 ερωτήσεις & 10 απαντήσεις».
- ↑ «"Έγκλημα στο σταθμό Βενιζέλου": Μέσα στο ντοκιμαντέρ για τα ευρήματα του μετρό».
- ↑ «Ο ΣΕΑ για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου».
- ↑ «Aρχαία στον Σταθμό Βενιζέλου: Γιατί θεωρούνται η ελληνική Πομπηία (vid)».
- ↑ «Μετρό Θεσσαλονίκης 2019: «Πράσινο φως» για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου».
- ↑ «Oριστικό απο ΣΤΕ! Μεταφέρονται τα αρχαία από τον Σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη».
- ↑ «Μετρό Βενιζέλου: Προβληματισμοί για την "επιστροφή" των αρχαίων».
- ↑ «Αρχαία Βενιζέλου: Το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣΤΕ για την απόσπαση».
- ↑ «Θεσσαλονίκη: «Όχι» από τους πολίτες για την απόσπαση των αρχαίων στη Βενιζέλου».
- ↑ «Ηχηρό όχι στην απόσπαση των αρχαίων της Βενιζέλου (φωτο + video)».
- ↑ «Αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου: Διαδηλώνουν με μαύρα ρούχα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης κατά της μεταφοράς τους».
- ↑ «Δήμος Θεσσαλονίκης: Νέα "μαύρη τρύπα" στα οικονομικά του δήμου;».
- ↑ ««Αγκάθι» το οικονομικό για το δήμο Θεσσαλονίκης».
- ↑ «Ο κ. Ζέρβας αρνήθηκε τον διάλογο με πολίτες και συνυποψήφιους».
- ↑ «Ζέρβας: «Η καθαριότητα το πρόβλημα, το δουλεύουμε, σύντομα η Θεσσαλονίκη θα το έχει λυμένο»».
- ↑ «Ζέρβας: Κάναμε λάθος με το ζήτημα της καθαριότητας στη Θεσσαλονίκη».
- ↑ ««Οσοι ζουν στη Θεσσαλονίκη ξέρουν ότι το έργο του κ. Ζέρβα είναι ανύπαρκτο»».
- ↑ «Δήμος Θεσσαλονίκης: Πρωτιά Αγγελούδη ή πανωλεθρία Ζέρβα;».
- ↑ «Σάρωσε ο Αγγελούδης στη Θεσσαλονίκη».